Налогообложение доходов английского партнерства в Украине

В этом году Главное управление налоговой службы Украины в городе Киев опубликовало индивидуальное налоговое разъяснение (20.05.2021 р. N 1960/ІПК/26-15-24-19-12) с очень актуальным вопросом – как облагать налогом доход партнерства LLP, зарегистрированного в Англии и Уэльсе.

Налогоплательщик - физическое лицо – резидент, является участником партнерства с ограниченной ответственностью LLP, зарегистрированное в Англии и Уэльсе, далее «Партнерство». Прибыль, полученная Партнерством, не подлежит налогообложению в Великобритании, а считается прибылью его партнеров, который они должны задекларировать по месту своей резиденции. Данный вопрос мы уже не однократно рассматривали в наших статьях. Такой порядок налогообложения доходов является отличительной чертой всех партнерств, зарегистрированных в Великобритании, США, Канаде и других странах.

Участниками партнерства было принято решение о распределении всей суммы чистой прибыли по результатам годовой отчетности. В связи с этим, налогоплательщик обратился в налоговый орган с вопросом о том, каким образом должен облагаться его иностранный доход от партнерства. Налоговая проанализировала нормы Украинского законодательства и пришла к следующим выводам.

Исходя из положений ст. 14.1.49 НКУ (Дивиденды), платежи от партнерства признаются приравненными к дивидендам как платеж в денежной или не денежной форме, который осуществляется юридическим лицом в пользу ее учредителя и/или участника (участников) в связи с распределением чистой прибыли или ее части.

В таком случае к выплатам от партнерства должна применяться НДФЛ по ставке 9% как для дивидендов от иностранной компании + военный сбор в размере 1,5 процента.

Откровенно говоря, у нас закралось сомнение, относительно применения данного письма в практике использования офшорных компаний.  Так как в письме нет ответа на главный вопрос  –как облагать налогом в Украине доход партнерства. Давайте зададимся вопросом – а если бы члены партнерства не приняли решение о распределении чистой прибыли  LLP?  И распределенный доход не перечислялся в денежной форме на банковские счета партнеров? Или же было бы принято решение о частичном распределении прибыли в виде дивидендов, а оставшуюся часть партнеры направили бы на другие цели? Как быть в этом случае? В своем разъяснении налоговая служба приняла во внимание тот факт, что чистый доход партнерства распределен и подлежит выплате в адрес партнеров, резидентов Украины. И на этом строятся все дальнейшие рассуждения и выводы. То есть ответ на вопрос о налогообложении доходов партнерства мы так и не получили в полном объеме. 

Хотелось бы так же напомнить налогоплательщикам, что все налоговые консультации являются индивидуальными и применяются только к тому плательщику налогов, который обратился за консультацией.

Ниже приводим полный текст индивидуальной налоговой консультации. 

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У М. КИЄВІ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
від 20.05.2021 р. N 1960/ІПК/26-15-24-19-12

Головне управління ДПС у м. Києві, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ), розглянуло звернення щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства та повідомляє.

Згідно із запитом платник податку - фізична особа - резидент є учасником партнерства з обмеженою відповідальністю (LLP), зареєстрованого в Англії та Уелсі (далі - Партнерство). Прибуток, отриманий Партнерством не підлягає оподаткуванню в Великобританії, а вважається прибутком його партнерів, який вони повинні задекларувати за місцем своєї резиденції. Учасниками Партнерства було прийнято рішення про розподіл всієї суми чистого прибутку за результатами річної звітності.

У зв'язку з чим, платник податку просить надати податкову консультацію щодо оподаткування зазначеного іноземного доходу.
Відповідно до пп. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 ПКУ дивіденди - платіж, що здійснюється юридичною особою, в тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюються також: платіж у грошовій чи негрошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника (учасників) у зв'язку з розподілом чистого прибутку (його частини).

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб врегульовано розділом IV ПКУ, згідно з пп. 162.1.1 п. 162.1 ст. 162 якого платниками податку є фізична особа - резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

Відповідно до пп. 163.1.3 п. 163.1 ст. 163 ПКУ об'єктом оподаткування резидента є іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Дохід, отриманий з джерел за межами України, - це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи, зокрема дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо, інші доходи від будь-яких видів діяльності, за межами митної території України або територій непідконтрольних контролюючим органам (пп. 14.1.55 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
Оподаткування іноземних доходів встановлено п. 170.11 ст. 170 ПКУ.

У разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ, крім доходів, визначених пп. 167.5.4 п. 167.5 ст. 167 ПКУ, що оподатковуються за ставкою, визначеною пп. 167.5.4 п. 167.5 ст. 167 ПКУ, крім прибутку від операцій з інвестиційними активами, що оподатковується в порядку, визначеному п. 170.2 ст. 170 ПКУ, та крім прибутку контрольованих іноземних компаній, що оподатковується в порядку, визначеному п. 170.13 ст. 170 ПКУ (пп. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ).

Зауважуємо, що з 01 січня 2022 року ст. 170 ПКУ буде доповнено п. 170.13 та п. 170.131 (пп. 5 п. 98 розділу I Закону України від 16 січня 2020 N 466-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" із змінами та доповненнями).

Відповідно до пп. 167.5.4 п. 167.5 ст. 167 ПКУ ставка податку на доходи у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, встановлюється у половинному розмірі ставки, визначеної у п. 167.1 ст. 167 ПКУ, тобто 9 відсотків.

При цьому, під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів (п. 164.4 ст. 164 ПКУ).

Також вказані доходи є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Ставка військового збору становить 1,5 відсотки об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ (пп. 1.3 п. 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ, згідно з пп. 168.2.1 п. 168.2 якої платник податку, що отримує, зокрема іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного року, а також сплатити податок (військовий збір) з таких доходів.

Порядок подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації) передбачено ст. 179 ПКУ.

Податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платника податку на доходи фізичних осіб - до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ (пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Фізична особа зобов'язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею податковій декларації. (п. 179.7 ст. 179 ПКУ).

Враховуючи вищезазначене, сума іноземних доходів (дивідендів), отриманих фізичною особою - резидентом України, підлягає оподаткуванню за наслідками річного декларування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 9 відсотків, та військовим збором - 1,5 відсотки.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

____________

© ТОВ "Інформаційно-аналітичний центр "ЛІГА", 2021
© ТОВ "ЛІГА ЗАКОН", 2021

Новости оффшоров

Открытие счета в платежной системе Payoneer

Рады сообщить, что наша компания стала партнером платежной системы Payoneer (USA).

Подробнее
ОАЭ и Гибралтар исключили из серого списка FATF

23 февраля 2024 года FATF на своем заседании решила исключила Гибралтар и Обьединенные Арабские Эмираты из серого списка.

Подробнее
Реестр компаний Гонконга публикует статистику

В общей сложности 132 246 местных компаний были вновь зарегистрированы в Государственном Реестре Гонконга в 2023 году, согласно статистике, опубликованной регистром компаний 15 января.

Подробнее

Компания и счет в одной стране